donderdag 26 april 2012

Op stap met Nijntje

Een klassieker hier in huis is "Met Nijntje op stap ... naar het feest van tante Trijn".  Ik vond het vorig jaar in de kringwinkel.  Ik heb er toen wekenlang gericht naar gezocht want ik kende het spel van horen zeggen en wist dat het hier een succes zou zijn.  En inderdaad.


Het is een ganzenbord voor de kleinsten, met een kleurendobbelsteen.   Je mag verder gaan naar de volgende kleur die je gooit met de dobbelsteen.  Beginnen doe je onderaan op de blauwe pijl en de winnaar is diegene die het eerst in het midden aan de limonade-drankjes geraakt.  


Gooi je blauw, mag je naar het volgende blauwe plekje dat je op je weg tegenkomt. Op de dobbelsteen staat ook een ster.  Dan mag je een kaartje trekken waarop een afbeelding staat.  Die afbeelding zoek je dan op het spelbord en daar mag je je pion zetten.  Zo weet je nooit zeker of je bijna gewonnen bent of niet.  Dat maakt wel dat het spelletje soms lang kan duren (want de dochter is hier kampioen in sterren gooien).


Zodra je kind de kleuren kent, kan je hiermee beginnen.  In het begin is het al een hele uitdaging om het parcours te volgen en laat je de kaartjes best nog achterwege.  En wat dan als je de ster gooit?  Dan mag je gewoon nog een keertje gooien!  Zo zetten wij de spelregels vaak naar onze hand, naargelang de mogelijkheden van de deelnemers.

Het is een goed afgewerkt spel met - heel belangrijk - stabiele pionnen.  Niet zomaar pionnen, maar prachtige nijntjes-figuurtjes!  Ze blijven goed staan, in tegenstelling tot de kartonnen plop-figuurtjes van Plop dobbel (daarover later meer).  Ons spelbord is wel een beetje gehavend maar dat kan nu eenmaal voorvallen met tweedehands.  We hebben het onderaan geplakt zodat het toch nog samen blijft.


Hieronder trok de dochter net het kaartje met de papegaaien, zei ik al dat ze vaak sterren gooit?  ;-)


De volgende beurt gooide ze blauw en zo was madammeke al uit.  Traditiegetrouw laat ze dan haar Nijntje alle limonade opslurpen, uiteraard plat op de buik.


5 opmerkingen:

 1. De Nijntjes zien er nog goed uit. Het ziet er een leuk en simpel spel uit. Als ik het nog ergens vind, koop ik het ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het ziet er inderdaad nog goed uit, ik heb onlangs in de kringloop Tinyboekjes gevonden, net nieuw, altijd de moeite om eens in te snuffelen

  groetjes

  Iris

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er inderdaad zeer leuk uit!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ho Tinneke, had dat eens gezegd... Dat staat hier ook nog in de kast. En was in de tijd bij onze jongens ook een succes:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank voor de uitleg, heb net spel gekocht bij de kringloop zonder de spelregels

  BeantwoordenVerwijderen