donderdag 29 maart 2012

Zandbak

Onze kindjes zijn zandbak-kindjes.  Ik heb zelf ook heel mooie herinneringen aan de uren die we samen met de buurkinderen in onze zandbak doorbrachten.


Mijn man heeft onze zandbak zelf gemaakt.  Moeilijk is dat niet.  Na afloop zei hij: "Zet dat ook maar eens op uwen blog".  Bij deze:

1. Denk goed na over de plek waar de zandbak moet komen.  Kleine kinderen zitten graag dicht bij mama.  Maar niet té dicht want het is handig dat je hen kan zien zitten vanuit het keukenraam zonder op een stoel te moeten staan.
Hou ook rekening met zon-schaduw.  Onze zandbak heeft de ochtendzon zodat het zand 's morgens direct kan drogen.  Tegen dat de school uit is, ligt de zandbak in de schaduw.  Een parasol kan ook voor schaduw zorgen en da's wel nodig want het wordt in de zandbak vlugger warm dan op het gras.

2. Graaf met een schep de graszoden en het zand uit.  Kies zelf hoe diep en hoe groot je zandbak wordt.  Hou er wel rekening mee dat hoe dieper je hem maakt, hoe meer zand er in moet.  (of anders geraken je kinderen er niet uit, wat misschien wel handig kan zijn als je een peuter hebt ;-))

3. Leg op de bodem gronddoek, worteldoek, anti-onkruiddoek, of hoe je het ook noemt.  Je weet wel, zo'n plastic die geen onkruid doorlaat.

4. Boord de zandbak af met eender wat, als het maar kindvriendelijk en stevig is.  Bij ons zijn dat pilaartjes, overschot van het aanleggen van de voortuin.  Die pilaartjes zijn stevig genoeg om de gronddoek op zijn plaats te houden en er rust ook vaak een kinderhand op.


5. Vul de zandbak met lommelzand, te verkrijgen bij elke doe-het-zelf-zaak of tuincenter.

6. Vul hem naar believen met schopjes, emmertjes, vormpjes, autootjes, camions, kranen, buldozers, ... maar let op dat er nog plaats genoeg overblijft voor de kindjes ;-)

7. En tot slot: doe hen geen mooie kleren aan.  De kraan hebben ze vlug ontdekt en moddertaartjes zijn nu eenmaal het lekkerste dat er is.De zandbak doet hier tevens dienst als veilige thuishaven voor de dochter die bang is van de grasmachine:

 


3 opmerkingen:

 1. heel leuk, mag ik er een tip aan toe voegen? Iets om af te dekken als je er niet in bent. Want ik herinner mij nog de kaka van de kat in de zandbak vroeger. eikes.
  Onze kindjes spelen ook graag in het zand. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, inderdaad, goeie tip! Wij legden daar vorig jaar altijd de blauwe schelpen over. Nu doen we dat niet meer omdat onze kat toch niet in de zandbak komt. Gelukkig maar want dat is inderdaad heel vies.

   Verwijderen
 2. Hier zorgde de zandbak (ook door papa gemaakt) ook al voor uren speelplezier! En al zeker als er nog een emmertje water aan te pas komt!

  BeantwoordenVerwijderen