maandag 9 april 2012

Het grote boodschappenspel

Wat een titel voor een spel is wellicht uw eerste gedacht.  Het idee zit wel leuk in elkaar: je hebt 6 verschillende winkeltjes en wegen ernaartoe vanaf het startpleintje in het midden.  Het is de bedoeling om het eerst alle boodschappen op jouw lijstje te kopen.


Afhankelijk van het spelniveau moet je het artikel met de juiste kleur, met de juiste vorm of het goedkoopste artikel kopen.  Zo kunnen de jongste kleuters dit spel al spelen.  Voor deze 3 verschillende spelniveaus zijn er ook verschillende kaartjes.
Dit is bijvoorbeeld het boodschappenlijstje voor de juiste vorm:


En dit zijn winkeltjes in het derde spelniveau, waar de prijzen erbij staan (zowel aangeduid in getallen als met stipjes).  Dit is gemakkelijk om te leren tellen. Bij dat derde spelniveau horen ook kartonnen muntjes (allemaal met waarde "1") om mee te betalen.

 

Verplaatsen over het spelbord gebeurt met grappige figuurtjes in winkelmandjes.  Zoveel stappen de dobbelsteen aangeeft, mag je verder.  De dobbelsteen gaat maar tot 3, wat ook weer gemakkelijk is voor beginnende tellertjes.


Dan zijn er nog die rode kaarten, dat zijn actiekaarten omdat het spelletje anders wat te lang duurt.  Nu kan je ook gewoon bij het voorbereiden van het spel de weg inkorten.  De weg bestaat namelijk uit allemaal puzzelstukken die je aan elkaar legt.  Bijgevolg kan je de wegen zo lang of zo kort maken als je zelf wil.
Het volledige spel neemt al gemakkelijk heel de tafelbreedte in:


En zo zijn de wegen duidelijk te lang: de dochter moest rechtstaan op haar stoel om eraan te kunnen:


Dat vond ik toch een minpunt.  Nog minder aangenaam was het feit dat de puzzelstukken niet zo goed pasten waardoor de weg vaak stuk ging tijdens het spelen.
De dochter vond het wel een leuk spel.  Ze hield het meest van het derde spelniveau omdat ze daar echt mocht betalen met de centjes. De voorbereiding van het spel - de wegen bouwen en alle kaartjes in de juiste winkel op zijn plaats leggen - wou ze ook steeds voor haar rekening nemen.

Het concept van het spel vind ik wel goed maar de afwerking mocht beter zijn.  Misschien omdat de uitgever meer gespecialiseerd is in boeken dan in spellen.  En de titel?  Daar mag men toch ook eens beter over nadenken in 't vervolg. Want vraag daar maar eens naar in de winkel ;-)Uitgegeven bij Plantyn, geleend bij Obed in december 2011. 
2 tot 4 spelers.  
Officieel vanaf 4 jaar maar volgens mij kunnen 2,5-jarigen de twee eenvoudigste spelniveaus al spelen.  Onze dochter van toen 2 jaar en 10 maand had zelfs geen problemen met spelniveau 3.1 opmerking: