zaterdag 6 oktober 2012

Ooh! Grootmoeder (het roodkapje spel)

Dit is één van de favoriete spelletjes van dochterlief.  In tegenstelling tot Knibbel Knabbel Knuisje heeft ze hier geen bang van.  En hier moeten geen batterijen in, dus dat is ook al mooi meegenomen.


Doel van het spel is om het eerste je 3 lekkernijen naar grootmoeder brengen zonder dat de wolf je te pakken krijgt.


Het spelbord bestaat uit een ondergrond met de te volgen weg van het huis van roodkapje naar het huis van grootmoe.  In het midden zie je het bed van grootmoe waarin de wolf ligt.  (Nu ja, de wolf ligt daar niet echt.  Het is eigenlijk grootmoe met op haar hoofd een masker van een wolf geschoven.  Maar dat kan je verborgen houden voor de kindjes tijdens hun allereerste spelbeurt, wat het verrassingseffect vergroot.)  
Roodkapje staat voor het bed.  Boven het bed staat een foto van roodkapje.
Elke speler kiest een kleur en krijgt daarvan 3 "pionnen": koekjes, bloemen en een taartje.  Je mag na het gooien met de dobbelsteen kiezen welk van je pionnen je verder zet.


Als je in het huis van grootmoe belandt, moet je de roodkapjes-figuur naar het bed toedraaien.  Naargelang op welk plaatje je staat, moet je daarbij zeggen: "oh grootmoe, wat heb je grote oren", "... ogen", "...neus", "... tanden". 


Het draaien van roodkapje geeft een klik in het systeem van het bed.  Daarvan schrikt de wolf soms wakker.  Als dat gebeurt, moet je met die pion helemaal terug naar het huis van roodkapje.  Als de wolf niet wakker schrikt en gewoon blijft liggen, ben je met die pion al uit.
Diegene die met zijn drie pionnen het eerst uit is, is gewonnen.


De winnaar mag de foto van roodkapje van het bed nemen, hem omdraaien zodat de jager zichtbaar wordt en hem dan vastklikken in het bed.


Daarop springt het masker van de wolf en komt grootmoe terug te voorschijn.  De winnaar is dus tevens de redder van grootmoe!


En 't is dat wat onze kindjes zo fascineert.  Ja, kleine broer is ook onder de indruk :-)


"Ooh grootmoeder!  Het roodkapje spel."  van Jumbo.
2-4 spelers, vanaf je kleuter de ogen op een dobbelsteen kan tellen.
Vorig jaar (of begin dit jaar) is dit spel in het Kruidvat eens heel goedkoop geweest.  Normaal kost het zo'n 19,99 euro.  Ik heb al spijt dat ik het toen niet gekocht heb.  Ondertussen hebben we het al 2x bij mijn zus mogen spelen en is de dochter al hevige fan.  Maar ja, onze spelletjeskast puilt al voldoende uit ;-)

5 opmerkingen:

 1. De Roodkapjeversie hebben we op 't wer ook, is idd. erg leuk!
  Wijzelf hebben knibbel knabbel huisje en Yane had er in het begin ook wat schrik van...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ziet er leuk uit. Weet nog niet wat de sint hier zal brengen en weet wel dat er een spelletje zal bij zijn,...maar welk????

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kocht dit spel ooit eens in de kringloopwinkel. Ook hier vinden ze het een heel leuk spel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze ga ik echt onthouden voor de sint,ziet er leuk uit voor mijn meisjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk spel, kende ik helemaal niet!

  BeantwoordenVerwijderen