vrijdag 2 augustus 2013

Kasteel verwelkomt ridder en prinses

We hebben een echt kasteel bezocht.  En ik was zo zot om de dochter in haar prinsessenkleed te stoppen, en de zoon in ridderuitrusting mee te nemen.  We hadden nogal bekijks!  :-D
Maar tof dat ze het vonden.  Dagen later speelden ze nog riddertje in onze tuin en vertelden ze nog aan jan en alleman dat ze een écht kasteel hebben bezocht.

Het uitverkoren kasteel was dat van Horst, in Holsbeek (Vlaams-Brabant).  Natuurlijk gingen we ook eens binnen kijken.  Er was een kleine tentoonstelling over ridders, grote zalen met prachtige plafonds en natuurlijk ook de toren.


We beklommen de donjon via een hoge, steile trap, kregen hoogtevrees van het prachtige uitzicht en vonden de super leuke (en lekkere) schat van vlieg.

De volgende dagen was het al "kasteel" wat de klok sloeg.  Dus haalde papa zijn oude kasteel van playmobil boven,herenigde de dochter de prins met de prinses in het leuke denk-spel Camelot jr

 

en lazen we het prachtige boek "Ridder Rikki" van Guido Van Genechten. In dat boek staat een kasteel getekend met ophaalbrug.  Nu wisten de kindjes niet wat ze zich moesten voorstellen bij een ophaalbrug, ook niet toen ik het met hand en tand probeerde uit te leggen.  Dus knutselde ik een kasteelmuur mét ophaalbrug in elkaar.  Met enkel een stuk karton, een schaar en wat touw kwam ik al ver.  Helaas sneuvelde één touwtje al vlug tijdens het spelen.


Maar ze wisten nu toch wat een ophaalbrug was.  Ze stelden zelf voor om de gracht te mogen blauw verven, zo konden ze de nieuwe potjes plakkaatverf van de aldi eens uitproberen.  En ja, hoor, super verf!


 Uiteraard gaf ik hen een klein borsteltje, zo waren ze wat langer zoet ;-)


4 opmerkingen:

 1. Wij gaan daar met de klas op uitstap, heel toffe workshops !!!!
  Een kasteel knutselen is reuze !!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk ! En zie ne keer wat een creativiteit dat daar uit voort komt. En het ontwikkelen van hun fantasie......
  Dat is nog eens echt spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Staat hier ook nog op de planning om eens te doen. Ik dacht dat ze er nog wat jong voor waren, maar blijkbaar niet :-)

  BeantwoordenVerwijderen