woensdag 18 december 2013

Vlotte vrienden: een topper!

We hebben een ontzettend tof spelletje ontdekt!  "Vlotte vrienden"
Eigenlijk is het pas vanaf 5 jaar maar onze 3-jarige vond het ook super plezant.


Het spelconcept is eenvoudig:
Passen alle diertjes op het vlot, ja of nee?


Het spel bestaat uit 6 verschillende vlotten, voor elke ronde een vlot.  Verder zijn er ook nog kaarten met dieren.  Voor elke kaart is er een houten diertje, wat een beetje aan "Dier op dier" van Haba doet denken.


Je begint met 10 kaarten open rond het vlot te leggen.  Op elke kaart moet het overeenkomende diertje - die laat je natuurlijk leggen door je enthousiaste kleuter.  
Dan begint het schatten, met behulp van de ronde kaartjes: groen staat voor "ja" en rood staat voor "nee":


Als je denkt dat alle 10 diertjes op het vlot kunnen, leg je je groene kaart.  Als je denkt van niet, je rode.  Alle deelnemers moeten tegelijk dat kaartje laten zien.  
Diegene die "ja" zeiden, moeten alle diertjes in het vlot passen als bewijs tegen de nee-stemmers.  Dit moet binnen de minuut gebeuren (leve het zandlopertje), anders winnen alsnog de nee-stemmers.

En nu komt het leukste deel: als iedereen een groene kaart heeft gelegd, wordt er nog een elfde dierenkaart gelegd.  Dan volgt weer een schatting.  Als weer iedereen "ja" zei, volgt er nog een twaalfde dierenkaart.  Weer een schatting, enz.  Tot er (een) deelnemer(s) "nee" schat en dan mogen de ja-schatters het vlot binnen de minuut proberen vullen met alle diertjes.  Spannend! De winnaars krijgen punten: 1 punt voor de eerste ronde, 2 voor de tweede, enz.  
Na de zes ronden volgt de eindtelling van de punten.

De kindjes vonden het geweldig en wilden het spel onmiddellijk opnieuw spelen.  Ook al zijn er zes rondes, wat me vooraf een beetje afschrikte opdat het misschien te lang zou duren, de kinderen waren er zot van.  Dat komt natuurlijk vooral door de 6 verschillende groottes van de vlotten.

Onze doorsnee 3-jarige vond het leuk om de juiste diertjes op de juiste kaarten te leggen en om de diertjes in het vlot te puzzelen.  Het stemmen begreep hij wel maar hij gokte elke keer "ja".
Nog een pluspunt voor onze Wielfreak was dat hij zijn beurt niet moest afwachten: diertjes leggen op de kaarten, schatten, puzzelen; alles gebeurt door iedereen tegelijk.  (Alleen het puzzelen enkel door de ja-stemmers maar aangezien hij elke keer "ja" stemde, was hij daar dus telkens bij, slim gezien ;-))
De punten vond hij niet belangrijk; zijn puntenkaartjes legde hij elke keer gewoon terug in de doos.  Ja, deelnemen is belangrijker dan winnen, hè!  ;-)

Onze 4,5-jarige genoot van heel het spel.  Ze vond het heel spannend maar was alleen een beetje gestresseerd door de zandloper.

Een aanrader!!  Dit spel gaat hier nog vaak gespeeld worden!

"Vlotte vrienden" van Selecta (in het Engels: Zoowaboo)
2-4 spelers, officieel vanaf 5 jaar.

1 opmerking: