woensdag 5 september 2012

Kikker speelt tikkertje

In de vakantie hielden we een spelnamiddag bij mijn zus die kleuterjuf is.  Zij heeft een hele voorraad spelletjes die we allemaal mochten uitproberen.  Als eerste van een lange reeks, beginnen we vandaag met "Kikker speelt tikkertje".Het is een soort van ganzenbord: met de dobbelsteen gooien, ogen tellen en zoveel stapjes verder zetten.
Het speelbord is van plastic zodat je het ook buiten op het gras zou kunnen spelen of zodat het niet erg is als een te enthousiaste kleuter zijn glas er over omslaat.
Je kan zien dat het spel onderaan begint bij de vrienden van kikker op de bank.  Elke stap beeldt een afbeelding van een deelnemend figuurtje uit.  De vakjes zijn duidelijk van elkaar gescheiden.  Bovendien loopt er een groene hulplijn over het parcours waardoor de weg gemakkelijk te volgen is voor een beginnend spelertje.


De spelfiguren zijn heel mooi en stevig: kikker en zijn vriendjes.  Ze blijven stabiel staan op het spelbord behalve de eend wiens zwaartepunt door zijn lange bek wat te ver naar voor ligt.


Ieder kiest zijn figuurtje en dan kan je beginnen "tikkertje spelen" en proberen om 't er eerst in de boot te geraken.  Dat tikkertje mag je letterlijk nemen.  Als je op een vakje komt waar al iemand staat, mag je die "tikken" en moet die terug naar de laatste afbeelding van zijn/haar figuurtje.  Bijvoorbeeld: komt kikker terecht op de plaats waar haas al stond, dan mag kikker daar blijven staan en moet haas terug achteruit, naar het eerstvolgende vakje met een afbeelding van haas.
Kom je op je eigen afbeelding terecht, dan mag je nog eens gooien!  Dus als haas op een vakje met de afbeelding van haas belandt, mag hij nog eens met de dobbelsteen werpen.


Het is een tof en origineel spel met een leuk spelverloop.  Door het tikkertje spelen, geldt bij dit spel echt: hoe meer deelnemers, hoe leuker.
Er zitten daarnaast ook nog 10 buttons in de doos om écht tikkertje te spelen.  Daar zijn aparte spelregels voor voorzien.  Die lijken wel een beetje ingewikkeld maar het is het proberen eens waard op een verjaardagsfeestje of iets dergelijks.


Alleen maar goed nieuws of naast de vaak vallende eend toch nog een minpuntje? 
De dobbelsteen is reuzegroot wat het tellen van de ogen bij beginnende tellertjes vergemakkelijkt.  Wel jammer is dat de dobbelsteen van rubber (denk ik?) is gemaakt, wat wel licht maar niet zo duurzaam is.  Mijn dochter had er zelfs bijna in gebeten, wat uiteraard bijtafdrukken had gegeven (terwijl ze anders niets meer in haar mond steekt, maar zoiets in rubber is misschien wel verleidelijk? ;-))
Ook het speelbord in plastic is niet altijd even handig.  Als je het al vaak verkreukeld hebt, vermindert de schoonheid en de duidelijkheid.  Plastic is wel vlekvrij maar niet zo duurzaam in vergelijking met karton.  Maar een kleutertijd zou het toch moeten meegaan.


Ondanks deze details is het toch wel een aanrader!  Een leuk en origineel spel!

6 opmerkingen:

 1. Wat leuk! Wij spelen hier ook vaak spelletjes. Ik heb een doos met geplooide papiertjes met alle spelletjes staan die we hebben, elke keer we een spelletje spelen, dan trekken we een papiertje. Dit lijkt me ook een leuk spelletje, ik kijk uit naar de andere spelletjes in de reeks!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat ziet er leuk uit! En goed dat de dobbelsteen groot genoeg is om te kunnen tellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er is er hier eentje die dat héél leuk zou vinden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gezellig, spelletjes spelen! De kleuters bij mij in de klas zijn er dol op.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor de vormgeving alleen al zou je het spelen.

  BeantwoordenVerwijderen