maandag 24 maart 2014

Ovenschotel van vergeten wintergroenten

Wat zal ik nu weer klaarmaken?  Ik wilde eens iets anders.  Surfend kwam ik dit recept tegen, een gerecht met enkele groenten die ik niet echt kende: koolrabi en aardpeer.  Het feit dat als bereidingstijd slechts 20 minuten was opgegeven, trok me over de streep.  Ik ging het riskeren!  Aangezien ik vaste klant ben in de Bioplanet was het niet moeilijk om deze vreemde groenten te kopen.

Naast koolrabi en aardpeer had ik ook nog raapjes, zoete aardappel, geitenkaas, appel, citroen, rode uien, honing, rozemarijn en tijm nodig.  Geitenkaas had ik nog nooit gebruikt in een recept dus dat werd spannend.

Het was heel gemakkelijk klaar te maken.  De groentjes zijn vlug geschild en moesten slechts 10 minuutjes worden gekookt.  Ik heb de zoete aardappel mee gekookt, hoewel dit niet in het recept stond, maar ik wilde dat hij echt zacht genoeg was voor onze éénjarige mee-eter.  Over de appel wordt in het recept zelf niet meer gesproken.  Ik heb hem niet meegekookt maar gewoon mee in de ovenschotel onder de groentjes gemengd.  De noten liet ik achterwege, de honing heb ik er wel over gestrooid. 
Vijftien minuutjes in de oven en klaar!


En dit was het resultaat:


Het was ontzettend lekker!  Ik kan niet zeggen wat het lekkerste was; gewoon het geheel; de afwisseling van smaken die toch bij elkaar pasten.  De geitenkaas die verrassend lekker was.  De stukjes appel die het geheel een zoete toets gaven.  Ook de kleurtjes waren tof met het oranje van de zoete aardappel tussen de verschillende soorten wit en beige.

Maar de kindertjes...  Die hebben helaas een andere smaak dan ons.  Ze hebben er alledrie niet tot nauwelijks van gegeten.  Mijn zoon had in de koelkast nog penne zien staan van de dag voordien en zei: "ik wil enkel penne en niet vieze groentjes".  De laatste tijd wil hij nauwelijks nog groenten eten.  Enkel rauwe komkommer, tomaat en paprika en gekookte broccoli, spinazie of bloemkool wil hij nog.  Zelfs geen worteltjes!!  Geen spruitjes, oké, maar ook geen courgette, geen paprika, geen champignon, geen prei, geen witloof, geen schorseneer, geen aardpeer, geen koolrabi, geen pastinaak, geen (knol-)selder, ... En verwerken in puree, daar trapt hij niet in... Hij wil zelfs niet meer proeven.  Hoe doen jullie dat?

7 opmerkingen:

  1. Ik denk dat alle kinderen wel eens zo'n fase hebben. Hier toch ook. Ik bleef gewoon consequent iets van groenten geven, al was het maar drie kleine stukjes. Ik ben daar ook wel redelijk kordaat in. Ze moeten echt groenten eten van mij. Paar maand geleden hadden ze zich de gewoonte aangemeten om nog voor iets in hun bord lag te protesteren. Ik lust dit niet en ik vind dat niet lekker. Horendol werd ik er van. Tot ik op een dag gewoon heb gezegd : het eten is klaar, die direct begint te zeuren moet zelfs niet aan tafel komen. Baf, na drie dagen was dat spelletje gedaan. En als ze nu nog maar proberen, smoor ik het zo direct in de kiem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er heel lekker uit. Ik denk dat het eigen is aan kinderen, niet graag groenten eten. Normaal moeten ze tien keer iets geproefd hebben alvorens zee kunnen zeggen "dat lust ik niet". Maar tegen dan zijn ze hopelijk de smaak gewoon en eten ze het allemaal vrolijk op.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Veel van die ingrediënten gebruik ik in ons winters stoofpotje, samen met kikkererwtjes en dan wat laten sudderen in wat soyasaus. Onze kinders smullen hiervan!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk dat er veel kinderen zijn die minder groenten eten dan uw zoon. :) Geen zorgen, dat gaat wel over.
    Hier ook zoiets ongeveer al vaak klaargemaakt. Al ben ik wel degene die bijna alles opeet omdat de rest het niet lust. Maar da's niet erg hoor. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Onze kinderen zijn 3 en bijna 2, en hebben beiden een fase gehad dat ze dingen niet wilden. En ze zeggen ook vaak genoeg: ik wil geen ..... (wat er dan ook op het bord ligt) Ze krijgen van ons een bordje met eten, en dat is wat ze krijgen. Ze hoeven alleen op te eten wat ze lekker vinden, de rest mogen ze laten liggen. Maar ze krijgen niet iets anders in de plaats. Voor ons werkt het goed (op dit moment dan, he), op het moment eten ze alles op (afgezien van een te rauwe borccoli af en toe voor de jongste). Misschien dat het nog gaat veranderen... ik hoop het alleen niet ;-)

    BeantwoordenVerwijderen