maandag 30 maart 2015

Eten tegen kanker

Elke woensdagochtend staat er voor mij bij de bakker een ontzettend zwaarlijvige vrouw.
Ik kan haar telkens zwaar horen ademhalen,
totaal buiten adem van de inspanning 
om te voet naar de school van haar dochtertje te wandelen,
nog geen twee volledige straten van hun huis.
En elke woensdag bestelt ze 3 sandwiches en 3 éclairs.  
Daarmee waggelt ze dan terug naar huis.
Telkens denk ik: 
als het al zo erg gesteld is,
waarom eet ze dan nog sandwiches vol boter en ongezonde éclairs?
Heeft ze de moed opgegeven
of beseft ze niet hoe erg haar toestand wel is?

Ik wil geen oordeel vellen over die vrouw
of over anderen hun eet- of leefpatroon
maar mensen hebben deels toch wel hun eigen gezondheid in handen.

In mijn familie kampen er bijvoorbeeld veel met hart- en bloedvaten- en cholesterolproblemen.
Ik ben me daarvan bewust en let daarom al sinds mijn twintigste op wat ik eet:
het kwam tot enkele jaren geleden ongeveer neer 
op weinig dierlijke of verzadigde vetten consumeren.

De laatste jaren is er echter in mijn familie en dichte omgeving
ook een verschrikkelijke kanker-boom.
Vorig jaar stierf de broer van mijn vader aan darmkanker,
de zus van mijn vader heeft terminale borstkanker,
het dochtertje van Mie Fantasies meter heeft lymfeklierkanker,
onze buurvrouw langs de ene kant kreeg enkele weken geleden te horen 
dat ze ongeneeslijke uitgezaaide longkanker heeft (zonder ooit één sigaret te hebben gerookt)
en de buurman aan de andere kant heeft prostaatkanker.
En zo kan ik helaas nog wel eventjes doorgaan.
Kanker, de verschrikkelijke, oneerlijke rotziekte van deze tijd.

Een vriendin van mij overwon vorig jaar borstkanker.
Zij wist me te zeggen dat ze nu een speciaal "dieet" volgt 
op aanraden van haar begeleidende profs
om te vermijden dat de kanker zou terugkomen.
Aangezien er in onze familie zoveel kanker voorkomt
en het dieet ook gewoon heel erg gezond en voordelig was
om hart- en bloedvatenproblemen te vermijden,
besloot ik het principe "baat het niet dan schaadt het niet" toe te passen.

Ik haalde het boek "Eten tegen kanker" van Béliveau en Gingras in huis.
De recepten zelf stellen niet zo veel voor;
de uitleg in het eerste deel is veel belangrijker.
Daaruit haalde ik welke voedingselementen als positief en welke als negatief werden beschouwd,
hoe kanker zich ontwikkelt
en welke kankers gevoelig zijn voor zo'n "dieet" (bvb. darmkanker en borstkanker).
Ik informeerde me ook via andere bronnen (boeken, wetenschappelijke artikels)
en daar las ik gelijkaardige dingen:
veel groenten en fruit, veel vezels, zo weinig mogelijk (toegevoegde) suikers.

Teveel aan suiker is echt levensgevaarlijk.  En het zit bijna overal in!
Lees dit of dit er bvb. maar eens op na.

Dus ging ik aan de slag,
ik volgde geen dieet,
ik at gewoon gezond,
tegen de hart- en vaatziekten,
tegen sommige kankers.
Baat het niet, dan schaadt het niet.

Einde mei 2014 ben ik ermee begonnen.
Een maand eerder was ik gestopt met borstvoeding geven aan onze Mini-Mie
maar ik had nog altijd ontzettend veel dorst
en dronk dus nog evenveel water als toen ik borstvoeding gaf;
in die 15 maanden was het blijkbaar een gewoonte geworden
om heel de dag door quasi continu te drinken om voldoende melk aan te maken
(ja, ik had een enorme productie ;-))

De eerste maand was verschrikkelijk om suiker te laten.
Ik had constant zin in zoet.
Maar na een maand was ik het gewoon.
Ik had agavesiroop in huis gehaald 
maar heb hem maar één keertje gebruikt:
wat een zoet spul!
Langzaam was mijn smaak veranderd:
mijn zin in zoet was voorbij en ik at toch elke dag ontzettend lekkere dingen
en - het belangrijkste! - had ik geen honger.
Ik was uren zoet in de keuken met het koken van soep van zelfgemaakte bouillon,
het uitpluizen van kookboeken 
en het bereiden van salades en gezonde evenwichtige gerechten.

Ondertussen ben ik ook 14kg lichter,
en hoewel dat niet de hoofdbedoeling was,
is dat toch mooi meegenomen
want na de 3 zwangerschappen en borstvoedingsperiodes
(waarin ik constant honger had)
waren er toch wat kilootjes blijven plakken.
Nu weeg ik evenveel als toen ik 18 was
en is mijn BMI weer gezond.
Maar dat gewicht is niet het belangrijkste.
Mijn drijfveer is mijn gezondheid!

Want er kunnen bij de bakker veel mensen zelfs elke dag 3 sandwiches en 3 éclairs bestellen
maar voor ons valt het enkel op als die persoon zwaarlijvig is.
Niet-zwaarlijvigen zouden dan wel geoorloofd zijn
om zich elke dag vol te stoppen met zulke ongezonde dingen?  
Think twice! 

Binnenkort hoop ik hier toffe receptjes en kookboek-reviews te posten.
Hou de boel hier maar in de gaten!  :-)


6 opmerkingen:

  1. Bedankt voor dit interessante verslag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo denk ik er ook over! Ik ben benieuwd naar je receptjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben ook benieuwd naar je receptjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik ga het zeker volgen, want ik ben niet goed bezig. Ik kan het echt niet om één dag zonder zoet door te brengen. Ik ben al wel heel wat geminderd. Maar ik heb een verslaving denk ik. En bewegen doe ik ook te weinig. Ondertussen ben ik al drie weekjes terug regelmatig met de fiets naar het werk aan het rijden, maar ook dat kan beter. Ik hou je blog in de gaten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heftig wat je allemaal meemaakt in je omgeving. Ik ben ook wel benieuwd naar je receptjes, inspiratie om gezonder te eten kan ik zeker gebruiken!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gevonden ;-) Interessant, ga het wat verder uitzoeken!

    BeantwoordenVerwijderen