donderdag 9 augustus 2012

Zwangerschaps- én borstvoedingsjurk

Van Naja kreeg ik het patroon voor haar zwangerschapsjurk.  Vorige maand al, maar door de moeilijkheden met mijn zwangerschapsrok kon ik er niet eerder aan beginnen.  Nu kan ik haar - en jullie - eindelijk het resultaat tonen.


Best handig, zo'n geknipt patroon mét de naadwaarde er bij aan geknipt!  Je kan direct beginnen met stof knippen.  Enig probleem was dat je zo'n 3 meter stof nodig had.  En ik had slechts 1,70 meter; zo gewoon dat ik ben van altijd weinig stof voor de kindjes nodig te hebben.

Maar ik wou het proberen.  Ik liet de mouwen en de kraag achterwege en kortte de jurk onderaan 10 cm in.  Na lang gepuzzel kreeg ik alle patroondelen op de stof en had ik nog een stuk over, te kort voor 2 mouwen maar lang genoeg voor nog een extraatje.  Op dat moment droeg ik een ruim borstvoedingst-shirt en ik had me tijdens het 1 jaar borstvoeding geven al vaak beklaagd dat ik zo weinig kledingstukken had waarmee ik borstvoeding kan geven.  Dus waarom zou ik er ook geen borstvoedingskleed van maken?  Ik onderwierp mijn t-shirt aan een uitgebreid onderzoek en knipte een extra, recht bovenstuk dat ik achter de 2 schuine voorstukken zou plaatsen.  Daar maakte ik ook een extra beleg voor aan de halslijn.  Spannend!!

Wat een afmetingen, wat een verschil met een kleedje voor een 3-jarige. 
Maar al bij al ging het toch heel vlot.  Vorige week donderdag knipte ik de stof en gisterenavond zoomde ik het al om.  Elke avond een beetje aan genaaid en klaar!

Toch ging het niet van een leien dakje.  Verre van.  Ik had totaal geen idee hoe ik de jurk in elkaar moest zetten en dan verzon ik er nog zo'n moeilijk extraatje bij...  Ik deed dan ook bijna alles fout wat ik kon fout doen.  Gesukkeld in de derde graad...  Bekijk hier maar eens mijn werkschema *schaam*  In blauw was mijn oorspronkelijk plan; met potlood zijn al mijn aanpassingen.


Ik heb dus de 2 halslijnen van de bovenstukken tweemaal omgezoomd omdat ik zo dom was om niet eerst de schouders aan elkaar te naaien (wat ook moeilijk zou gaan met dat borstvoedingsstuk er tussen, vond ik).Ik moest ook wat aanpassingen doen: de hals langs de achterzijde dieper maken, de armsgaten elk 6 cm innemen (omdat ik er geen mouwen aan maakte, moesten die armsgaten natuurlijk niet zo breed zijn; je had oorspronkelijk nogal wat inkijk ;-))
De bedoelde plooitjes aan het bovenstuk op de rugzijde heb ik niet gestikt omdat ik nogal een brede rug heb.  Dat is een goede gok geweest, maar misschien ook daarom dat ik aan de armsgaten wat moest innemen.
Aan de onderkant heb ik nog eens 6 cm moeten afknippen alvorens het om te zomen want het was toch nog wat aan de lange kant, ook al had ik eerder al 10 cm van het patroon weggelaten.  Omzomen op een kleed voor jezelf is trouwens geen sinecure, heb ik bij deze ontdekt.  Hoe kan je nu tegelijkertijd de gepaste lengte meten (ook aan de rugzijde) en speldjes steken terwijl je hierbij voorover moet buigen??
Maar uiteindelijk - na 2 volle spoelen opgebruikt te hebben - is het dan toch af.  Ook al is het niet zo elegant en lijk ik meer op een petattenzak; het is nu eenmaal een zwangerschapskleed en ik heb nu eenmaal al een buikje om u tegen te zeggen.  Om het minder "petattenzak" te doen ogen, heb ik nog een lint gemaakt dat ik vastknoop op de rug.


En ja, het is ook echt een borstvoedingskleed!  Daar ben ik wel een beetje trots op!
Het borstvoedingsstuk is enkel aan de schouders en de zijnaden vast gestikt, niet onderaan.  Daardoor kan het omhoog geschoven worden terwijl je het voorste, schuine deel opzij schuift.  Helemaal volgens het principe van mijn borstvoedingst-shirt.Patroon: gekregen van Naja
Stof: tricot van het stoffenspektakel

Nogmaals heel erg dank je wel, Naja!!!  Bij de patronen stopte ze nog deze schattige zelfgemaakte knuffel, zo ongelofelijk lief van haar!
9 opmerkingen:

 1. Dat zal wel een praktisch jurkje zijn. Mooi stofje heb je gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk en handig! Zou graag ook zo goed kunnen naaien.
  Haha, 't lijkt alsof ik heel druk ben, maar dat valt mee hoor. Doe alles op m'n gemak en vooral deze week heb ik eigenlijk vooral geslapen. Mag ook wel als je 38,5 wk zwanger bent, toch! Ben de 19e uitgerekend, dus ik ben er bijna!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauwh zeg! Wat een werk moet je hieraan gehad hebben...
  Maar het resultaat is prachtig, nikske petattenzak!
  Wat slim om er ook direct een borstvoedingskleedje van te maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De jurk staat jou beeldig. Een mooie beloning voor al dat werk. Handig dat je meteen de voorzieningen hebt getroffen voor de borstvoeding. Knap !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat een uitdaging heb je jezelf opgelegd, maar het ziet er fantastisch uit! Hier ook wat borstvoedingskleding ineen aan het flansen, want het aanbod is beperkt en of heel duur, of niet aangepast aan borsten-tijdens-de-borstvoedingsperiode. Er is een ottobre met een voedingst-shirt, maar dat zit bij mij toch niet zo gigantisch goed. Als je wil, stuur ik het je wel eens op.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw! Ik vind er ook helemaal niks petattenzak aan! Ge zou uw versie en aanpassingen moeten doorsturen naar de Knippie. Deze versie zou ik ook vaker gedragen hebben denk ik. Echt heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. wow, ferm! in mijnen tijd bestond dat niet eens denk ik: borsvoedingskleding (beha's wel)
  ik moest gewoon t-shirt omhoog doen, of een blouse met knopen aandoen :o)
  ja ik ben nog van den ouwen tijd

  BeantwoordenVerwijderen