dinsdag 18 september 2012

Het boodschappenspel (Ravensburger)

Zondag vonden we op de rommelmarkt een prachtig spel: "Het boodschappenspel" van Ravensburger.  Volledig intact en voor slechts 1,5 euro.  Ongelofelijk toch!  Dat konden wij - spelfanaten - natuurlijk niet laten liggen.  En natuurlijk moesten we het direct eens uitproberen.  


Het spelbord bestaat uit 4 delen en is eenvoudig in elkaar te puzzelen.  Er zijn wegen op afgebeeld die gaan van het huis (helemaal links) naar de bank (linksboven) en de verschillende winkels (alle andere gebouwtjes).  Die winkels bestaan uit kraampjes die je zelf in elkaar mag steken.  Blauw is de slager, groen de fruit- en groentewinkel, oranje de bakker en geel een superette waar je alles vindt.
Elke speler krijgt naast een pion ook een boodschappenlijstje en een rode portemonnee met 8 euromunten.
Er zijn ook nog productfiches in dezelfde kleuren als de kleur van de winkel.  Elk product komt 3 keer voor in de gewone winkel + 1 keer in de superette.

 

Iedereen vertrekt vanuit het huis.  Je gooit met de dobbelsteen en zoveel stappen mag je je verplaatsen in eender welke richting.  Het is de bedoeling dat je zo vlug mogelijk terug thuis bent met alle gekochte boodschappen die op je boodschappenlijstje staan.  Maar let op!  Je hebt slechts 8 euromunten terwijl de prijzen van de producten variëren van 1 tot 3 euro.  Op elk kraampje kunnen namelijk slechts 3 producten tegelijk uitgestald staan.  Het linkse product kost 1 euro, het middelste 2 en het rechtse 3 euro.


Als er iemand een product koopt, betaalt die hiervoor het juiste aantal muntjes.  Dat geld kan in het gleufje van het betreffende kraampje.  Leuk gevonden, hè?  :-)


Vervolgens schuiven alle producten op naar links (er staan rode pijltjes op het kraampje om te helpen) en komt er een nieuw product op het kraam (aan de prijs van 3 euro).  Zo kan het zijn dat dure producten in de loop van het spel goedkoper worden.  Het is dus raadzaam goed uit te kijken naar welke winkel je eerst gaat om geen munten tekort te hebben.  Zit je toch zonder voldoende geld?  Dan kan je naar de bank stappen (via de weg, met de dobbelsteen).  Een gooi met de dobbelsteen zegt je hoeveel munten je mag bijnemen.  Maar ondertussen verlies je wel tijd.  Want de winnaar is diegene die eerst met alle boodschappen van zijn lijstje terug in het huis aankomt.


Het spel zit héél goed in elkaar.  Er is zelfs een uitzonderingsregel voor als jouw te kopen product nergens op een kraam te vinden is én er is een variant voor al gevorderde tellertjes.  
Het speelt heel vlot.  Mijn dochter van 3,5 was er direct mee weg.
Ook de pionnen zijn mooi vormgegeven.  Ik vind geen enkel minpuntje.  Zelfs de kartonnen kraampjes zijn heel erg stevig.

Enkele maanden geleden speelden we "het grote boodschappenspel" dat van opzet een beetje lijkt op dit spel.  Maar dit is duidelijker, vlotter en gemakkelijker te spelen vanwege het meer compacte spelbord.  Dus zijn we blij dat "het grote boodschappenspel" maar in leen was en dat we dit "boodschappenspel" van Ravensburger voorgoed in onze speelgoedkast kunnen bewaren.

Het boodschappenspel van Ravensburger.
2-4 spelers, 4-7 jaar
Nog verkrijgbaar.

6 opmerkingen:

 1. da's pas een leuk koopje! 1,50 maar, nice :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Amai, wat een koopje ! Tof ! Jullie zullen er nog veel plezier aan beleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jullie moeten toch al een hele grote spelletjeskast hebben, denk ik dan.
  Nog zo'n leuk spel om het tellen te oefenen.
  Dat tasje vond ik dit weekend op de rommelmarkt. Helaas maar eentje, maar voor 20 cent kon ik dat toch niet laten staan hè.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onze kast is al te klein... We hebben namelijk evenveel puzzels als spelletjes omdat dochterlief ook heel graag puzzelt. Om het dan nog niet over al ons andere speelgoed te hebben.
   Het is een prachtig tasje, daaruit smaakt je drank eens zo lekker! :-)

   Verwijderen