maandag 10 september 2012

Simpele spelletjes met enkele foto-kaartjes

Zelf gaan we eigenlijk zelden naar Delhaize maar mijn schoonmoeder houdt de kaartjes die je er krijgt bij voor onze kindjes.  Dochterlief is er graag mee bezig: ze sorteren, de dubbels zoeken, ...
Vandaag, de eerste dag van de tweede schoolweek, was ze al ziek.  In de namiddag was ze beter maar verveelde ze zich steendood.  Dus verzon* ik met haar kaartjes enkele spelletjes die haar wel wisten te bekoren.  Voor we het wisten waren we anderhalf uur verder!


Ik legde een twintigtal kaartjes open.  Dochterlief moest haar ogen sluiten en ik wisselde 2 kaartjes van plaats waarop zij moest raden welke ik verplaatst had.
Een variant daarop: in plaats van 2 kaartjes te wisselen, draaide ik er eentje om met de beeldzijde naar beneden en moest zij beschrijven welk prentje onzichtbaar was.  Dat lukte niet elke keer met 20 kaartjes maar met 10 kaartjes wel.  Er zijn nu eenmaal kaartjes die je persoonlijk meer opvallen dan andere en die je dus beter onthoudt.
Uiteraard wou de dochter ook graag kaartjes wisselen of verstoppen zodat ik moest raden.
En zo groeide die saaie namiddag uit tot een leuke spelervaring!

Je kan dit ook doen met de helft van je memory-kaartjes of zelfs met afgedrukte foto's waar jullie zelf op staan afgebeeld!

* Zelf verzonnen is het natuurlijk niet.  Op school speelden we dit vroeger vaak op de eerste dag van het schooljaar ter kennismaking.  En zoveel jaren later speel ik het met mijn dochter.

6 opmerkingen:

 1. Simpel, maar leuk spel. En je kan er gewoon eindeloos mee doorgaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het een leuk spel! En het mooiste: er komt geen computer of laptop aan te pas!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. awel hè! ik denk dat kinderen van zo'n spelletjes 1000 keer meer leren dan van alle zogezegde pedagogisch verantwoorde spelletjes/programma's speelgoed !
  goed bezig!!!!

  BeantwoordenVerwijderen