zondag 5 mei 2013

Teken

Onze tuin zit vol teken.  Vorig jaar slechts in de buurt van 1 struik, nu zit heel de gazon vol.  Ik moet nog maar over het kort gemaaide gras lopen of er kruipt al eentje over mijn voet.  Zelfs op de proper gewassen broeken aan de wasdraad heb ik al een teek gezien!
Dus houden wij elke avond tekeninspectie bij de kindjes.  Gisteren had de oudste dochter er eentje in haar nek en zoonlief in zijn "fachen": euhm, dialect voor beginnend baardhaar, opzij in het gezicht dus:


Hier valt het wel op, gelukkig maar.  Ondertussen hebben we al zoveel ervaring: ik ben expert in het opsporen van die beestjes, mijn wederhelft in het hanteren van de tekentang.  Mijn oudste dochter had haar eerste teek op 4 maand, van gewoon buiten in de buggy te zitten.


Vies, hè, zo'n teek.  En gevaarlijk ook: ze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.  Dus verwijderen we de teek altijd onmiddellijk, noteren we de datum en plek en letten we op voor het ontstaan van rode plekken.
Ik ben bij de apotheek ook al een roller-lotion gaan halen waarmee ik de kindjes insmeer voor ze buiten gaan spelen maar soms vergeet ik het nog en dan hebben ze gegarandeerd "prijs".
En dat verwijderen is niet altijd eenvoudig, zeker niet als ze tussen haartjes zitten zoals vorige week in ons meisje haar wenkbrauw, ocharme.

Ze waarschuwen zo voor teken in bossen en hoog gras, maar op een simpel gazon kunnen ze dus evengoed zitten.  Zitten er bij jullie ook zoveel teken?

Toevoeging: ik krijg net een opmerking dat ze voornamelijk in te zure bodems voorkomen en we dus best kalk strooien.  Dat gaan we dan vlug proberen!

7 opmerkingen:

 1. Inderdaad, vieze beesten en het is weer de tijd van het jaar. Ik dacht met de strenge winter dat we er minder last van zouden hebben, maar de katten en hond hebben er al enkele over de vloer gekregen. Wij zijn gelukkig gespaard gebleven (tot nu toe.)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mor allé seg, wat een miserie!
  hoe komt da ook op de gazon, kunt ge daar niks tegen doen???
  onlangs nog van iemand gehoord die 2 jaar geleden ne tekenbeet kreeg,
  & dit jaar had hij daar pas last van! oppassen!
  liefs, mimi xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb hier nog nooit een teek gezien, gelukkig maar. Op mijn werk is er wel ooit een kindje geweest dat de ziekte van Lyme had gekregen van een teek. Voel je dat zelf eigenlijk zitten? Bedankt trouwens voor de laatste foto, superduidelijk nu!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, je voelt dat totaal niet zitten! Ik voel ze zelfs niet kruipen. En dan ineens zit dat in je huid, je denkt dat het er gewoon bovenop zit maar het grijpt zich vast met z'n pootjes in je huid...

   Verwijderen
 4. Oh, dat is niet leuk. Ik vroeg me net af, kan je niets doen om je tuin te behandelen? Gelukkig kreeg je reeds een tip. Toch maar uitproberen. Wij wonen vlakbij een bos, onze tuin kom er op uit. Onze kinderen spelen regelmatig in het bos, vooral onze dochter is al eens het slachtoffer. Hier dus ook regelmatig controle.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Brrr... gelukkig zitten hier geen teken. Hopelijk is het beter als jullie kalk strooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier ook teken in de tuin : nymphen en larven. Oplossingen tot nu toe: teeklepel ipv tang, verplettert ze niet en werkt ook in haartjes. Ook doe ik voor tuinieren een witte overall aan, die ik daarna in een kussenhoes met rits stop en in de droger doe, om eventuele teken te doden. Ik vang ze in de tuin met een wit doek, pak ze met plakband en stop ze in de microgolfoven. Mijn arme kinderen mogen niet zo vaak in de tuin: ik zie die kleine nymphen nauwlijks in hun haar. We overwegen om een hek om de tuin te plaatsen een het gazon deels te verharden. We wonen in de buurt van het zoniën woud en hebben vaak wilde dieren en katten in onze tuin. Succes en sterkte. Annina

  BeantwoordenVerwijderen