zaterdag 21 april 2012

Te smal proefhemdje

Al lang keek ik mijn ogen uit op een zelfgemaakt hemd voor zoonlief.  Hier vond ik een gratis patroon maatje 86 en hier een handige foto-tutorial.  En zo ging ik aan de slag, aan mijn allereerste hemdje.  Ik durfde het niet direct in de goede stof te maken dus maakte ik eerst een proefversie in een goedkoop stofje.  En gelukkig maar want het is aan zijn buik te eng.

Mijn moeder zegt van overal naadwaarde 2 cm bij te rekenen maar dan toch maar 0,5 cm naad te stikken. Gaat dat dan lukken, denk je?


Al bij al ging het best vlot.  Ik had niet verwacht dat het zo vlug klaar ging zijn.  Enkel de knoopsgaten en knopen moet ik nog doen.  (maar dat is dan ook nog een groot werk, natuurlijk)
Potlood is precies niet zo'n goed idee om markeringen op de stof over te brengen.  Wat gebruiken jullie hiervoor?


De uitleg bij de kraag door droomfabriek begreep ik niet.  Ik ben dan ook nog maar een beginneling.  Heb dan zelf maar wat gepuzzeld en het is toch redelijk goed gelukt precies.  Ik heb er ook nog vlieseline in gestreken.
 

De mouwen, dat was euhm, een ander paar mouwen...  Bij droomfabriek stond er redelijk in het begin van haar uitleg om de schoudernaden en zijnaden van voor- en achterpand aan elkaar te stikken.  Pas toen ik een paar stappen verder de achterkant van mijn mouwen wilde dicht stikken, begreep ik dat het dan niet meer lukt omdat je er niet meer aan kan.  Met als gevolg: een lelijke naad en zelfs een gat in de achterkant van mijn mouw.  Maar ja, het is dan ook maar een proefversie, hè.  Al doende leert men, zei mijn moeder altijd.

5 opmerkingen:

 1. Amai proficiat! Lijkt me heel moeilijk zo'n hemdje, ik durf er hier niet echt aan beginnen aan zo'n hemdje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ziet er thans toch héél erg goed uit! Een nieuw proefhemdje met 2 cm erbij?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Knap voor een eerste. Ik zou de breedte van een maatje groter maken, maar de lengte wel behouden als die wel goed is. Of eens een ander modelletje nemen, Knippie-patronen zijn naar mijn ervaring veel ruimer dan vb. een Ottobre-patroon.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een hemdje zou ik ook graag eens maken, maar het lijkt zo moeilijk. Het jouwe is goed gelukt voor zo'n eerste keer. Hopelijk is het volgende helemaal hoe je het wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik gebruik een ottobre patroontje voor de jongenshemdjes. En die maten vallen wel goed hoor. En ik teken alles van markeringen af met stofkrijt.

  BeantwoordenVerwijderen