dinsdag 13 november 2012

Nijntjes kleurendraaimolen

Nog een spelletje uit de collectie van mijn zus-kleuterjuf is Nijntjes kleurendraaimolen.  


Hier heb ik me serieus aan mispakt.  Ik dacht dat het een spel was om peutertjes de kleuren te leren, zoiets in de trant van bonte ballonnen, ook van Nijntje.  Maar het is toch een gradatie moeilijker omdat je het met 2 kleurendobbelstenen speelt.  De zoon, die zich oorspronkelijk mee aan tafel had geïnstalleerd, droop dan ook vlug af.


Iedereen krijgt een aanlegkaart waar figuurtjes op staan.  Aan de buitenzijde zijn er uitsparingen om ronde kaartjes in te leggen.  Je kan zien dat die uitsparingen telkens aan 2 verschillende kleuren grenzen, bvb rechts onderaan groen en geel.  1 van de figuurtjes op je kaart bestaat dan uit groen en geel, in dit geval de margriet.  Het is dus erg gedetailleerd want het groen en geel van de margriet vallen niet zo op.  Bovendien bestaat de margriet ook uit wit, maar die kleur doet niet mee.

Als je dan met de kleurendobbelstenen een combinatie gooit, zoals hier bvb. oranje en blauw, ...


... dan mag je uit alle kaartjes op tafel het figuurtje met oranje en blauw kiezen dat op jouw aanlegkaart staat afgebeeld.


Op deze aanlegkaart is de combinatie van oranje en blauw dus het kaartje van Betje big.


Dat is een moeilijk stappenplan.  Eerst bekijk je de kleuren van de dobbelsteen, dan zoek je op je aanlegkaart welk figuurtje daarmee overeen komt en vervolgens zoek je dat figuurtje tussen alle andere kaartjes op tafel.  Pas dan kan je het kaartje nemen en aanleggen aan je kaart.
Diegene die eerst zijn aanlegkaart vol heeft, is gewonnen.

Het is best wel een leuk en onderhoudend spelletje, alleen tegen het einde wordt het wat saai als je telkens kleurencombinaties gooit die je al hebt liggen.

Nijntjes kleurendraaimolen van Ravensburger.  Van 3 1/2 tot 6 jaar, voor 2-4 spelers.

P.S. Dank je wel voor alle lieve commentaren op mijn vorig bericht.  Ik rust zoveel ik kan!

2 opmerkingen:

  1. dat spelletje heb ik ooit eens gekocht in de kringloopwinkel. Hier thuis wordt er door de kinderen een beetje vals gespeeld, en met 1 kleur gewerkt. Mag wel, ze zijn nog klein ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het echt plezant om al die spelletjes hier te zien passeren. Wat ik meestal heb voor ik een spel koop is of het wel een leuk spel gaat zijn. De verpakking kan soms misleidend zijn. Dus bedankt om ons in de doos te laten kijken.
    Over uw droom hè, misschien kunt ge in de toekomst kijken en moeten we eens afspreken. :D

    BeantwoordenVerwijderen