December is de duurste maand van het jaar.
Besparingstips in cadeautjesland komen dus goed van pas,
zowel qua speelgoed als qua andere geschenkjes.
Daarom deel ik met jullie mijn ervaringen van de laatste jaren
om een lagere prijs te betalen zonder in te boeten aan kwaliteit.
- Koop op het goede moment
- Goedkoopst: in augustus en september EN van eind oktober tot 6 december.
Vanaf 6 december stijgen de prijzen terug, in sommige winkels blijven de prijzen nog heel december lager. - Duurst: begin oktober.
- In april-mei kunnen de prijzen erg schommelen door de commerciële druk rond Pasen en communiefeesten.
- Als je weet dat je in december krap bij kas zit, kan je je aankopen voor cadeautjes spreiden over heel het jaar. Als je iets leuks tegenkomt, kan je het dan al thuis in je cadeautjeskast opbergen. Bovendien moet je dan niet meer last minute op zoek naar een geschikt cadeautje: weeral een hele zoektocht uitgespaard!
- Vergelijk prijzen: wat is voordelig in welke winkel?
- Leg reclamefolders naast elkaar en surf langs verschillende webshops om de prijs van een bepaald artikel te vergelijken. Op sommige stukken kan het verschil oplopen tot 20 euro.
- Let op het verschil tussen de prijs in de winkel en hun webshop. Zo zag ik in Dreamland het kinderdagverblijf van Playmobil maar liefst 12 euro duurder dan in hun webshop de avond voordien. Voor bijvoorbeeld het frietkraam van Playmobil was de prijs in de winkel dan weer lager dan die in de webshop.
- Doorgaans zijn Lego, Playmobil en andere grote merken het goedkoopst in Dreamland tijdens hun actieperiode. Buiten die beperkte actieperiode zijn de prijzen in de grote zelfstandige speelgoedwinkels vaak gelijk aan die van de Dreamland. Fun en Bart Smit zijn duur volgens mijn ervaringen, wat bevestigd wordt door Test Aankoop.
- Sla je slag in grote zelfstandige speelgoedwinkels!
Hun prijs is vaak gelijk aan die van Dreamland. Bovendien hebben ze een ruimer aanbod dan grote ketens en vind je in die grote zelfstandige speelgoedwinkels dus ook: - merkloze varianten van spelletjes aan een veel lagere prijs terwijl de kwaliteit gelijkaardig is.
- een groot aanbod aan tof, kwaliteitsvol en budgetvriendelijk speelgoed
(ik heb het hier niet over plastic rommel, maar over bvb. houten speelgoed) - Volg acties: korting en gratis
- Schrijf je in op nieuwsbrieven van verschillende speelgoedwinkels en pluis reclamefolders uit.
Zo weet je dat er elk jaar in de maand oktober een korting van 20% op Duplo wordt gegeven.
Zo weet je ook exact wanneer de -10% en -15% kortingen gelden in welke winkels. - Gebruik spaarkaarten voor extra winkelbudget. Als je enkele stickertjes te kort komt, vraag je of iemand in je omgeving er misschien nog te veel heeft. Elk jaar in januari zie ik bijvoorbeeld op Facebook oproepen voor de bekende Dreamland-stickertjes.
- Gratis chocolade of ander snoep krijg je tegenwoordig in bijna elke supermarkt in ruil voor een mooie tekening, een gekleurde schoen of een versierd paasmandje.
- Groepeer je aankopen voor meer korting
Dit geldt in winkels waar ze gebruik maken van kortingsbonnetjes en/of spaarkaarten. Ook in niet-speelgoedwinkels kan je bijvoorbeeld een stempel krijgen per aankoopschijf van 10 euro. Als je dan deze maand iets koopt van 15 euro en volgende maand nog iets van 16 euro, heb je een stempeltje mislopen op je spaarkaart.
Of als je een bon hebt die -15% biedt op één aankoop, doe je best al je geplande aankopen tegelijk want volgende keer kan je die kortingsbon niet meer gebruiken. - Gebruik je Gezinsbond-spaarkaart
Veel kleine zelfstandige speelgoedwinkels geven een korting van 5% of zelfs 10% tijdens de aanloop naar de feestdagen. Een overzicht van de handelaars vind je hier.
Ik koop daar bijvoorbeeld altijd mijn Haba-spellen. Dat zijn twee vliegen in één klap: korting voor je portemonnee én je steunt er een lokale handelaar mee. - Koop tweedehands
- Kringwinkels bieden een schat aan speelgoed. Knikkers, puzzels en boeken zijn vrijwel altijd aanwezig. Poppenwagentjes, keukentjes en autootjes vind je er ook doorgaans. En met wat geluk kan je er zelfs Lego of een tof spel op de kop tikken.
- Tweedehandssites, Facebook-groepjes, vriendenkring, ... Surf rond en spreek je vriendenkring aan. Heeft een collega met oudere kinderen misschien nog een leuk spelletje voor de Nintendo waar zij zelf niet meer naar omkijken? Durf rondvragen! Ze vinden het vaak leuk om iemand die ze kennen er blij mee te maken.
- Weggeefwinkels, ruilwinkels
Het bestaat allemaal. Ga op zoek en snuister rond; wie weet vind je wel schatten! Speelgoed waar kinderen vlug zijn uitgegroeid, zoals bijvoorbeeld loopwagentjes, vind je daar vaak. - Maak het zelf!
- Pin-spiratie: "zelfmaak speelgoed"
- Pin-spiratie: "verkleedkleren"
- Spelletjes uit karton
- Pizza uit vilt
- Een garage of knikkerbaan uit karton
- Keukentjes, winkeltjes, poppenhuizen, ...
- Koppel het nuttige aan het aangename.
Spulletjes die je kind toch nodig heeft, kan je ook geven als cadeautje. Welk kind is er nu niet blij met een paraplu, leuk ondergoed, een mooie dekbedovertrek, zachte sloefen, een coole boekentas, een hippe brooddoos, een kliederschort, verf, wasco's, potloden, een schaartje, ... ?
Speelgoed zal het toch genoeg verzamelen. - Een kinderhand is gauw gevuld.
Toch die van een klein kind. Oudere kinderen durven al eens hogere eisen stellen ;-)
Laat de Sint niet te veel brengen, geef met verjaardagen niet te veel cadeautjes. Anders verwachten ze dit de jaren nadien ook.
Peuters en de jongste kleuters zijn blij met wat ze krijgen en kennen nog geen prijzen. Of je nu één cadeautje van 1 euro, van 10 euro of van 50 euro geeft, dat maakt niet uit. Het kan zelfs zijn dat het kind het meest blij is met dat ding van 1 euro. Zo kreeg mijn oudste dochter toen ze 2,5 jaar was eens een koffiezetje uit de Zeeman. Het ding had 1 euro gekost en was eigenlijk gewoon plastic rommel. Maar wat een succes! Elke dag heeft ze met dat ding gespeeld, minstens 300x heeft ze ermee koffie gezet. Het hoeft dus echt niet duur te zijn. - Gouden tip: Bespaar op geld, niet op kwaliteit!
Plastic rommel zal altijd goedkoper zijn dan speelgoed van degelijke kwaliteit. Maar dat goedkoper speelgoed gaat veel minder lang mee en is meestal vlugger stuk. Aan het einde van de rit heb je dan meer betaald voor je grote hoop rommel (die te veel plaats inneemt) dan voor één of twee degelijke stukken kwaliteitsspeelgoed. Investeer dus in duurzaam speelgoed.
(Ja, hier spreek ik mezelf precies tegen; dat koffiezetje uit de Zeeman heeft het natuurlijk slechts 1 jaar uitgehouden)
Voilà, dat waren mijn tips als ervaringsdeskundige :-)
Kan jij daar nog iets aan toevoegen? Heb jij nog een ultieme tip?
Hoe organiseer jij de cadeautjestijd? Of zie je het eerder als een cadeautjesstrijd?
Blij te lezen dat onze tactiek om alle december-cadeaus in november te kopen dus loont ;-) Meer cadeautips gaf ik dit en vorig jaar al op mijn blog.
BeantwoordenVerwijderenJa, jouw tips waren super!
VerwijderenToffe tips, dankjewel hiervoor! x
BeantwoordenVerwijderengraag gedaan, dank voor je berichtje!
VerwijderenLeuke tips. Kijk ook eens op www.lobbes.nl. geweldige site met veel mooi speelgoed en behoorlijk goedkoop.
BeantwoordenVerwijderendank je wel voor de tip!
Verwijderen