vrijdag 18 december 2015

Kinderboeken en cd's over Kerstmis

Onze kinderen verslinden boeken.
Ik zorg dan ook regelmatig voor een nieuw aanbod,
vaak naargelang het seizoen en hun interesses.
We zijn lid van 2 bibliotheken 
waar ik nu heel wat kerstboeken verzameld heb.
Daar snuisteren en lezen we dagelijks in.
In onze eigen collectie had ik ook al enkele aangeschaft.
Ik zet ze hier even allemaal op een rijtje:  • Verzamelde werken:
  • "Sneeuw op de vensterbank. Verhalen, liedjes en gedichten voor de winter, Sint en Kerst" door Rotraut Susanne Berner (die ook de mooie grote zoekboeken per seizoen getekend heeft).
   Heel afwisselend: versjes, korte verhaaltjes, langere verhalen, prenten, liedjes met partituren.
  • "Kerstverhalen" samengesteld door Mariska Hammerstein, uitgeverij Ploegsma.
   Dik boek met zowel christelijke bijbelverhalen als bvb Jip en Janneke.  Mooie prenten, korte verhalen en lange verhalen.  Een handige inhoudstafel, onderverdeeld per leeftijd: vanaf 4 jaar, 6 jaar en zo tot 10 jaar.  Favoriet van mijn dochter (tweede leerjaar).
  • "Vrolijk kerstfeest, lief kerstkind! Adventsverhalen" door Sigrid Heuck.
   Voor elke dag van 1 tot 24 december een verhaal, mooie prenten maar het boek spreekt ons minder aan dan de anderen.
 • Boeken met 1 verhaal:
  • "Kerstmis in de stal" door Astrid Lindgren met illustraties van Lars Klinting.  Het kerstverhaal op zijn mooist verteld met prachtige prenten op elke pagina.
  • "Kom er maar bij kleintje" door Martin Waddell  met illustraties van Jason Cockcroft.  Het kerstverhaal door de ogen van een kat en een hond die in de stal verblijven.  Normaal vind ik verhalen door de ogen van dieren redelijk belachelijk maar onze jongste houdt heel erg van katten en honden en bij dit boek valt het heel erg mee.  Bovendien zijn de prenten echt sfeervol.
  • "Het kerstboek voor peuters en kleuters" door Marianne Busser en Ron Schröder met tekeningen van Dagmar Stam.  Een langdradig verhaal in rijmvorm over kleuters die een toneelvoorstelling over het kerstverhaal opvoeren.  De getekende kindjes lijken een beetje op die in mijn Doremi's van toen ik klein was en dat maakt veel goed.
  • "Kerstfeest met Jan en Noortje" door Marianne Busser en Ron Schröder met illustraties van Marijke Duffhauss.  Grappig verhaal over 2 kleutertjes die, geïnspireerd door het kerstverhaal, een buurvrouw de Kerst van haar leven willen bezorgen.  Aansprekend voor de allerkleinsten.
  • "Het kleine kleine koninkje" door Erik van Os en Elle van Lieshout met illustraties van Marjolein Krijger.  Het kerstverhaal, verteld door een sterretje en door de engelen.  Kartonboekje, leuk voor de allerkleinsten.
  • "De allergrootste allergroenste allermooiste boom" door Erik van Os en Elle van Lieshout met illustraties van Marjolein Krijger.  Een gezin versiert de kerstboom, plaatst het kerststalletje en viert Kerstmis.  Grappig verteld, echt "kindjeshumor", hilarisch volgens mijn oudste dochter.  Ze las een stukje voor en kwam niet meer bij van het lachen, ik plaatste een filmpje op youtube.
  • "Een dag met Robby" door Kolet Janssen met mooie illustraties van Klaas Verplancke.  Niet echt een boek over Kerstmis maar het past wel in deze periode.  Het verhaal gaat over het arme jongetje Robby dat slechts een paar sokken had gekregen van Sinterklaas maar eigenlijk droomde van een speelgoedkraan.  Het boek maakt armoede zichtbaar voor kinderogen.  Het werd dan ook gemaakt in samenwerking met Welzijnszorg, een organisatie die elk jaar tijdens de Advent extra aandacht vraagt voor onze arme medemensen.


Helaas zijn de mooiste boeken altijd direct weg in de bib.
"Rikki wil een kerstboom" van Guido van Genechten is prachtig,
net als "Kas viert Kerstmis" van Pauline Oud.
"Het kindje in de stal" van Liesbet Slegers is een duidelijk getekend prentenboek over het kerstverhaal, een must have voor de allerkleinsten.
Op ons verlanglijstje staat nog "Het kerstverhaal" door Vivian den Hollander.

Dan hebben we in onze collectie ook nog 2 boekjes met cd's vol kerstliedjes:


"Midden in de winternacht. De mooiste Sinterklaas- en kerstliedjes" 
door An Debaene en Aaron Van Lierde.  
Deze zou ik niet echt aanraden voor kerstliedjes, 
er zitten een paar heel verschrikkelijke lied-verkrachtingen tussen.  
Voor Sinterklaasliedjes valt hij wel mee 
maar ik zou hem niet echt aanraden."De mooiste liedjes voor Kerstmis. Zing mee met de cd!
Teksten en partituren van de bekendste kerstliedjes", uitgeverij Deltas.
Deze valt wel mee, hij is leuk als achtergrondmuziek en tof om mee te zingen.
Ik zou hem opnieuw kopen.

Hebben jullie nog supertips voor leuke kerstboeken of cd's?1 opmerking:

 1. Da's een mooie collectie. Ik ben dit jaar niet zo mee met de kerstboekjes, wij haalden enkel "De kleine kerstman" in de bib. Niet echt het kerstverhaal natuurlijk, maar Anna vindt het wel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen